joi, 2 februarie 2017

VIENA - STADTPARK (PARCUL ORAȘULUI)


Stadtpark
Un obiectiv deosebit, al urbanismului verde, aflat chiar pe Ringstrasse, destul de intens frecventat de localnici și de turiști, este Stadtpark (Parcul municipal). După demolarea zidurilor orașului în sec.al 19-lea și crearea faimosului bulevard circular, primarul vienez din acea vreme - Andreas Zelinka - a dorit neapărat să includă pe circumferința noii artere a capitalei imperiale un parc public. Proiectat în stil de gradină engleză de catre arhitectul Joseph Selleny, Stadtpark a devenit în august 1862 primul parc deschis publicului la Viena. Intre 1903-1907 s-a realizat regularizarea cursului râului Viena, care traversează parcul în drumul său spre Dunăre.
Pe malul sudic al râului Viena, a fost creat așa-numitul Kinderpark (parc pentru copii) în 1863, parc care este folosit și în present în prezent ca un loc de joacă și pentru sport. Karolinenbrücke (Podul Carolina), care a fost construit în 1857 (din 1918, este cunoscut sub numele de Stadtparkbrücke – Podul parcului municipal) unește partea de sud cu cea de nord a parcului la Stadtpark, peste râu.
După reglarea cursului râului Viena, întreaga zonă a fost reamenajată de Friedrich Ohmann și Josef Hackhofer între 1903 și 1907, cu o poartă prin care curge râul, cu pavilioane și scări. Arhitectura, împreună cu stația de U-Bahn realizată de Otto Wagner, se numără printre obiectivele turistice ale parcului.
Stadtpark are o suprafață de circa 65.000 mp (suprafață remarcabilă pentru un spațiu verde în zona centrală a unei capitale). Cu straturi de flori frumos aranjate, cu arbori aduși din depărtare și adaptabili la clima orașului, cu peluze impecabile și ochiuri limpezi de apă, cu mulțime de rațe sălbatice maronii, parcul este o veritabilă oază de verdeață situată practic în zona centrală a Vienei. Totodată parcul este incontestabil spațiul cel mai bogat în monumente și sculpturi din oraș. (cel puțin ca densitate).
Se remarcă în parc o cladire masivă, greoaie, construită între 1865-1867 într-un stil apropiat renașterii italiene. Este vorba despre Kursalon, o clădire devenită celebră pentru concertele susținute aici de membrii familiei Strauss. Primul concert, susținut la Kursalon de Johann Strauss Jr. a avut loc în octombrie 1868. Renovată complet, clădirea Kursalon găzduiește în prezent concerte (în special de valsuri vieneze), baluri, dar și manifestări expoziționale sau congrese. In interior funcționează o cafenea-restaurant, iar în față are o terasă spre parc.
Cu siguranță unul dintre cele mai fotografiate locuri din Viena este monumentul lui Johann Strauss. Nici nu se putea altfel în capitala valsului, care și-a omagiat compozitorul său adorat prin acest monument devenit celebru, Strauss Denkmal, amplasat în acest parc. Monumentul datează din 26 iunie 1921 și cuprinde statuia din bronz aurit a marelui compozitor, încadrată de un arc din marmură cu  reprezentări sculptate, realizat de Edmund Hellmer. Aurirea a fost îndepărtată în 1935 și refăcută în 1991. Este fără îndoială punctul de atracție cel mai căutat din Stadtpark, o imagine devenită oarecum simbol în Viena, o imagine care apare în majoritatea fotografiilor comerciale făcute vizitatorilor la intrarea în obiective turistice importante (la Riesenrad, Donauturm, etc), pe care apoi vizitatorul le cumpără sau nu. Probabil datorită acestei căutări a monumentului de către amatorii de fotografii, s-a născut și legenda care spune ca dacă te fotografiezi lângă monumentul Strauss, cu siguranță vei reveni în viitor la Viena.
Dintre multele opere sculpturale ale parcului se pot aminti cele ale muzicienilor Franz Schubert, Franz Lehár, Robert Stolz, Hans Makart și Franz Lehar. Un monument a fost dedicat și Primarului inițiator al parcului, Andreas Zelinka.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu