joi, 16 februarie 2017

VIENA - CURIOZITĂȚI

Curiozități despre Viena
- Palatul Schonbrunn, palatul de vară a habsburgilor, are peste 1440 de camere.
- Viena are renumele de "Centrul Muzical al Europei".
- Grădina Zoologică Schönbrunn din Viena este cea mai veche gradină zoologică din lume, înființată în anul 1752.
- Cimitirul central din Viena – Zentralfriedhof – are peste 2,5 milioane de morminte (mai mult față de populația vie a orașului), printre care și cele ale lui Beethoven, Schubert, Schoenberg, Brahms și Strauss.
- Cel mai mare emerald din lume (2860 carate) este expus in Palatul Imperial Hofburg din Viena.
- Fondat în anul 803, Haslauer este cel mai vechi han/restaurant din lume încă în funcțiune și cea mai veche companie din lume.
- In Viena locuiește un sfert din populația Austriei.
- Cel mai înalt carusel cu lanţuri din lume se află in Viena şi are o înălţime de 117 metri.
- In Viena se țin peste 10 târguri de Crăciun în perioada sărbatorilor de iarnă.
- Viena are în jur de 1000 de km de piste pentru bicicliști.
- In Viena se organizează peste 300 de baluri anual.
- Viena este cotată printre primele orașe din lume, în ceea ce privește calitatea vieții.
- Viena este împarțită in 23 de districte, districtul 1 fiind Centrul Vechi, înconjurat de Ringstrasse.
- In Viena exista 90 de restaurante cu stele Michelin.
- Cea mai mică stradă din Viena se numește Irisgasse și are doar 17 metri lungime, fiind situată in Centrul Istoric.
- Centrul Istoric al Vienei este declarat Patrimoniu Mondial UNESCO.
- Viena a fost numită 7 ani la rând cel mai potrivit oraș din lume în care poți trăi, de către Mercer, cea mai mare firma de consultanță umană din lume. Anual aceasta ia în considerare factorii politici, sociali, economici, medicali, etc și aleg câștigătorul dintre sute de orașe.
- Ei bine, dacă cineva urează, în Viena, ca interlocutorul să ia tramvaiul “71” asta poate însemna mai mult decât o simplă indicație rutieră. Tramvaiul este principala linie de legătură către Zentralfriedhof (“Cimitirul Central”), acolo unde se odihnesc peste 2,5 milioane de oameni – cu mult peste populația de astăzi a orașului. Așa că trebuie avut grijă în ce direcție se ia tramvaiul 71 dacă totuși este nevoie să se urce în el. 
- Trebuie încercat tradiționalul “Wiener Schnitzel” și cu siguranță consumatorul va avea parte de o experiență autentică. Legea austriacă interzice ca celebrul “Șnițel Vienez” să fie făcut din altă carne decât cea consacrată deja, cea de vițel.
- Oare șnițel-ul vienez le place mai mult bărbaților? Peste 50% dintre bărbații austrieci au peste greutatea normală (cea mai mare rată din UE). In schimb, doar 20% dintre femeile austriece sunt peste greutatea normală (de data aceasta, cea mai scăzută rată din UE).
- Datorită lui Sigmund Freud, primul psycho-analist din lume ce și-a trăit aici cea mai mare parte din viață, Viena este numită și “Orașul Visurilor”. Un lucru este cert: cu atâtea genii ce și-au lăsat amprenta asupra orașului, cu greu se poate decide dacă Viena este orașul muzicii, al balurilor,sau al visurilor.
  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu