vineri, 10 februarie 2017

VIENA - KUNSTLERHAUS




Kunstlerhaus
Künstlerhaus este o clădire pentru expoziții de artă din Viena, clădire cu vechime. Acesta este situată în piața Karlsplatz, în apropiere de Ringstrasse și lângă Musikverein.
A fost construită între 1865 și a servit de atunci ca un centru expozitional pentru pictură, sculptură, arhitectură și artă aplicată. Din 1947 ea are și un cinematograf, care este folosit ca unul dintre locurile de prezentare de filme la festivalul anual de film Viena.
Societatea cea veche de artiști legată de această locație își are rădăcinile în suburbia Laimgrube, acum parte a Mariahilferstrasse. Aici, pe locul unei pensiuni, Leopold Ernst a avut o sală de festival neo-gotic construită în 1847. Sala a devenit locul de întâlnire al Societății tinerilor artiști și a cadrelor universitare, societate care a fost fondată în 1851 și care a fost redenumită m,ai târziu Societatea Albrecht Durer.
In 1861 acea societate a fuzionat cu o altă societate pentru artiști, Eintracht, pentru a forma o nouă asociație care reprezenta pictorii vienezi, sculptori și arhitecți, Societatea artiștilor din Viena. In 1868 societatea sa mutat în sediul său actual. In 1897 un număr de artiști moderni s-au separat de Künstlerhaus și au fondat Viena Secession.
In 1972, societatea s-a deschis și spre practicanții de artă aplicată, iar în 1976 a fost redenumit "Societatea Artiștilor austrieci, Künstlerhaus". Din anul 1983 societatea a inclus regizori și artiști audio-vizuali. Societatea (Künstlerhaus-Ges. m. b. H.), fondată în 1985, organizează expoziții atât pentru Künstlerhaus cât și pentru alte muzee și instituții.
Arhitectul clădirii a fost august Weber (1836-1903). S-au folosit mai multe tipuri de piatră austriacă, furnizate de firma vienez Anton Wasserburger. Impăratul Franz Joseph I a pus cheia de boltă.
Deschisă la 1 septembrie, anul 1868, ca unul dintre cele mai vechi clădiri de pe Ringstrasse, a fost proiectată în stilul unei vile renascentiste italiene, model al lui Jacopo Sansovino. La acea vreme, ea stătea lângă malurile râului Viena, care curgea încă în mod deschis prin oraș. Clădirea a fost extinsă în mod semnificativ încă din 1882, cu o pereche de aripi laterale. Acestea au fost folosite mai târziu pentru a găzdui un cinematograf (din 1949) și un teatru (din 1974). De asemenea, în 1882, Societatea a fost gazda "Expoziției de Arta First International în Künstlerhaus". Grădina interioară a fost acoperită în 1888.
In secolul 20, observatorii imobiliari au speculat faptul că societatea se afla sub presiunea de a demola cladirea în favoarea uneia ceva mai mare, deoarece era considerată neobișnuit de mică pentru zona Ringstrasse. De exemplu, "Hetmanek Kaym Plan", la începutul anilor 1930, a propus înlocuirea pavilionului istoric, cu blocuri de apartamente cu opt etaje. Recomandările unui concurs de planificare arhitecturală pentru Karlsplatz, în 1946, a arătat că orașul Viena trebuie să păstreze clădirea Künstlerhaus, precum și pe cea a Oficiului Transporturilor. In 1956-1957, după eliberarea de Alianții ocupanți, Societatea a modernizat sala Stiftersaal.
In 1966, Karl Schwanzer a propus un plan de a construi birouri mari pentru IBM pe site-ul Künstlerhaus, dar s-a întâlnit cu obiecțiunile pe scară largă din rândul rezidenților și mass-media. In anul precedent, s-au organizat proteste împotriva deciziei de a dărâma vechea Florianikirche. Societatea a păstrat Künstlerhaus.
In secolul 21, au fost discutate planuri noi pentru a extinde și a reconstrui Künstlerhaus, astfel încât să o integreze mai îndeaproape în "cluster-ul muzeului" pe Karlsplatz. De exemplu, în iulie 2010, arhitectul Beppo Mauhart a propus adăugarea a două clădiri noi la această clădire.
Douăsprezece statui de personalități marcante ale evului mediu ornamentează fațada și laturile clădirii, fapt ce îi mărește mult valoarea.

Imagine similară
Kunstlerhaus -fațada cu patru statui
Imagine similară
Kunstlerhaus (o aripă) în stânga și Muzikverein în dreapta
Imagini pentru Kunstlerhaus  Wien
Kunstlerhaus în stânga (fațadă) și Muzikverein în dreapta
Imagine similară
Kunstlerhaus - interior
Imagine similară
Kunstlerhaus - interior
Imagini pentru künstlerhaus wien
Kunstlerhaus - vedere aeriană
Imagine similară

Kunstlerhaus și Muzikverein în 1913
Imagini pentru künstlerhaus wien
Kunstlerhaus - fațadă cu patru statui
Imagini pentru künstlerhaus wien
Kunstlerhaus și Muzikverein - ilustrată veche









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu