vineri, 3 februarie 2017

VIENA - MUSEUMS QUARTIER (MUZEELE QUARTIER)


Muzeele Quartier - Museums Quartier
Complexul Muzeele Quartier a devenit unul dintre primele 10 complexe culturale din lume și reunește o suprafață de 60.000 m² peste 40 de instituţii cărora le oferă un spațiu dedicat artei moderne și contemporane, precum și proiectelor culturale.
Complexul Muzeele Quartier este situat în fosta Messepalast, care servise înainte imperiului drept Grajduri Imperiale. Se desfăşoară în faţa ochilor o realizare barocă splendidă, având ornamente cu cai la majoritatea porţilor.
Arhitectura contemporană care permite adoptarea clădirilor istorice noilor scopuri, a fost proiectată de Laurdis şi Manfred Ortner.
Lucrările au început în aprilie 1998, şi după 3 ani Muzeele Quartier au fost deschise. Este cel mai vast spaţiu de expunere a artei moderne din Viena.
Scopul iniţial al clădirilor a fost să servească drept grajduri naţionale pentru Sfântul Imperiu Roman al Naţiunii Germane, sau Imperiului Austriac.
In 1713, împăratul Carol VI a angajat pe cel mai bun arhitect, Johann Bernhard von Erlach să proiecteze grajdurile. Lucrarea a fost terminată de fiul aceluia, Emanuel Fischer von Erlach, în 1725.
In anii 1850 sau făcut extinderi şi s-a curăţat faţada clădirilor, în timpul domniei împăratului Franz Joseph I. După destrămarea imperiului, în 1919, majoritatea clădirilor au fost vândute.
In 1921, clădirile au fost folosite ca săli de întruniri şi târguri (iarmaroace). In următorii ani, până în 1960, s-au făcut diverse modificări şi restaurări. Astfel, fostele grajduri au devenit cunoscute ca "Messepalast"
In 1985, a servit drept loc de desfăşurare a festivalului de muzică Wiener Festwochen.
Din multele propuneri cu privire la felul în care să fie folosite fostele Grajduri Imperiale, câteva s-au referit la folosirea lor ca loc pentru câteva muzee dedicate artei moderne. La acestea s-au mai adăugat şi suplimentarea muzeului de artă modernă cu instituţii pentru arta filmului, video, computer şi biblioteca multi-media.
Au fost prezentate 88 de proiecte în competiţie pentru rezolvarea problemelor arhitecturale. S-a ales și MQ s-a deschis în 2001, fiind al 10-lea din lume ca spaţiu dedicat muzeului, şi se află în vecinătatea Muzeului de Istoria Artei (Kunsthistorisches Museum) şi a celui de Istorie Naturală (Naturhistorisches Museum), închizând spre sud perspectiva Pieței Maria Teresia (Theresia). După ce se va trece de portile aripii Fisher von Erlach (fostele grajduri), o curte mare se deschide spre două cladiri modere, ca niște cuburi, proiectate de firma de arhitectură Ortner & Ortner.
Cuburile moderne, care au fost inaugurate cu mare fast în 2001 și găzduiesc două muzee de artă modernă, oferă un contrast puternic cu grajdurile care au fost construite în 1725. Contrastul oferă o combinație surprinzatoare și curtea în sine, cunoscută sub numele de Haupthof, este și ea foarte interesantă.
Muzeul Leopold
Principala atracție turistică din cadrul Cartierului Muzeelor este Muzeul Leopold, gazduit într-un cub mare și alb placat cu piatra de var. Baza colecției acestui muzeu a fost pusă de Rudolf Leopold, care a strâns un număr impresionant de opere de artă din secolele al 19-lea și al 20-lea. Acesta a preferat opere ale unor artiști vienezi cum ar fi Klimt, Kokoschka, sau Schiele. Rezultatul a fost cea mai mare colecție a operelor lui Egon Schiele.
MUMOK din Viena
Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien este cel mai important muzeu de arta modernă și contemporană din Austria, cu una dintre cele mai mari colecții din Europa. Este găzduit de o clădire modernă din bazalt gri închis situată în partea opusă față, în aceeași curte vastă, de Muzeul Leopold. Colecția sa mare și foarte des îmbogățită se intinde pe cinci etaje dintre care două se află în subsol. Printre cele mai importante expoziții se numără Wiener Aktionismus, o mișcare artistică vieneză din anii 1960 și alte mișcări artistice moderne cum ar fi Fluxus, Nouveau Realisme și Pop Art.
Există peste 20 de instituții culturale răspândite prin acest vast complex muzeal, dar și o serie de restaurante, cafenele și magazine. Un punct bun de start în vizitarea Cartierului Muzeelor este centrul turistic din aripa Fischer von Erlach de unde doritorii pot găsi programul tuturor activităților din Cartierul Muzeelor.
O parte dintre instituții au ca țintă diverse categorii de public, cu ar fi Quartier 21, care găzduiește expoziții temporare ale tinerilor artiști aflați în ascensiune. Alte expoziții temporare sunt găzduite în Kunsthalle Wien, unde se găsesc expoziții de artă modernă internațională. In Halle E+G, fosta Winterreitschule, se organizează o serie de concerte și spectacole. Există și un centru arhitectonic (Az W), un centru de dans (Tanzquartier), un muzeu pentru copii (muzeul Zoom), un teatru pentru tineri (Dschungel Wien) și chiar un centru pentru matematică. Pe lângă toate acestea, Cartierul Muzeelor mai are și multe alte atracții care pot fi descoperite la fața locului de cei care aleg să facă o vizită aici.
Complexul Quartier cuprinde 3 muzee majore
Complexul este dotat și cu restaurante, cafenele, magazine care atrag peste 2 milioane de vizitatori pe an.

Imagini pentru museumsquartier viena
Museum Quartier - vedere aeriană - în stânga Mariahilfer Strasse
Imagini pentru museumsquartier viena
Museum Quartier - Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig 
Imagini pentru museumsquartier viena
Museum Quartier - curte interioară
Imagini pentru museumsquartier viena
Museum Quartier - vedere spre Leopold Museum
Imagini pentru museumsquartier viena
Museum Quartier - curte interioară pentru leneși
Imagine similară
Museum Quartier - bazin pentru răcoarea leneșilor
Imagini pentru museumsquartier viena
Museums Quartier - Vedere spre Leopold Museum
Imagini pentru museumsquartier viena
Museums Quartier - curtea irosită într-un oraș de vis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu