miercuri, 1 februarie 2017

VIENA - PIAȚA MARIA THERESIA


Piața Maria Theresia (Teresia)
Piața Maria-Theresia este un spațiu public de mare întindere din Viena, spațiu  care unește Ringstrasse (nord-est) cu Museumsquartier (sud-vest), un muzeu al artelor moderne, situate în fostele grajduri imperiale. Pe celelalte două laturi ale pieței sunt ridicate două clădiri identice, Muzeul Naturhistorisches (Muzeul de Istorie Naturala), spre vest și Muzeul Kunsthistorisches (Istorie Muzeul de Arta), spre est. Clădirile sunt aproape identice, cu excepția statuilor de pe fațadele lor. Fațada Naturhistorisches "are statui care descriu personificări din Africa, Asia, Europa și America. La Kunsthistorisches, fațada oferă statui de artiști europeni celebri, cum ar fi olandezul Bruegel, printre altele.
Cele două muzee importante și impresionante au fost construite în 1889. In centrul de pieței, cu vocație de grădină de agrement, se ridică un mare și înalt  monument reprezentând pe împărăteasa Maria Terezia. Muzeul de Artă Modernă din fostele grajduri imperiale, aflat la un capăt al pieței, dincolo de o arteră intens circulată, prezintă lucrări contemporane dintre care unele sunt controversate. Cele trei muzee sunt destinații populare pentru turisti.
Muzeul Kunsthistorisches conține numeroase lucrări celebre ale maeștrilor din toată Europa, cum ar fi Bruegel cel Bătrân (Turnul Babel), MantegnaAntonello da MessinaGiorgioneTizianVeroneseTintorettoHolbein cel TânărCranach cel Bătrân și Van der BarenDavid Teniers cel Tânăr, Velazquez Rubens, Van Dyck și alții. Mai deține și o vastă colecție de artă a lumii antice, colecția egipteană (Aegyptisches Sammlung), mumii, sarcofage, sculpturi în piatra, iar mormântul unui prinț egiptean, care a fost transportat la Viena și reasamblat pentru împăratul Franz Joseph I al Austriei. In muzeu există o încăpere specială, capitonată în culoare închisă și decorată cu multe vitrine adânci. Vitrinele expun obiecte minunate de aur descoperite în locații din Transilvania, fără a se specifica țara. In fața acestor exponate de excepție tresaltă inima oricărui roman.
Pe acoperișul casei scării sunt realizate fresce ale artistului austriac Gustav Klimt.
Naturhistorisches Museum adăpostește colecții de fluturi și de alte insecte, precum și o vastă colecție de alte animale conservate și împăiate, exemplele cele mai rare includ un cal Przewalskii, un pui de rinocer din Java, și unele rămășite dodo. De asemenea, este notabil și renumit microteatrul muzeului, care prezintă diapozitive cu organisme microscopice, și exponate care au fost trimise împăratului Franz Joseph de împăratul japonez drept cadou, și prima reprezentare umană a unei scene subacvatice făcută de observatori prin scufundări în clopot. Casa scării conține picturi ale împăratului Franz Joseph și pe împărăteasa Maria Tereza cu câinele ei de companie la plimbare, un câine în miniatură.

Imagine similară
Vedere spre Muzeul de Istoria Artei
Imagine similară
Vedere spre Muzeul de Istorie Naturală de la intrarea dinspre artera Museumplatz

Imagini pentru maria terezia platz
Vedere spre Muzeul de Istoria Artei
Imagini pentru maria terezia denkmal
Piața Maria Teresia amenajată pentru un târg
Imagini pentru schöne brunnen wien
Fântână în piața Maria Teresia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu