joi, 2 februarie 2017

VIENA - NASCHMARKT


Naschmarkt
Naschmarkt este cea mai populară piață din Viena, un punct de atracție menționat în mai toate ghidurile turistice referitoare la capitala austriacă. Este amplasată pe artera rutieră Wienzeile și se întinde practic de Karlsplatz, pe o lungime de circa 1,5 km spre ieșirea din oraș în direcția Salzburg prin fața palatului Schonbrunn.
La Viena, chiar și piața are o tradiție și o istorie a ei. Se pare că Naschmarkt exista încă din sec.al 16-lea, când a fost menționată în documente vânzarea aici a laptelui proaspăt în recipiente din lemn de frasin, fapt de care se leaga probabil și numele acestui loc: "Asch" - frasin, din care a derivat "Aschenmarkt", etc. Incepând din 1793, în acest loc se comercializau produsele vegetale aduse pe cale terestră la Viena (comertul cu marfuri sosite pe Dunare avea altă locatie).
Astăzi, se spune că la Naschmarkt se pote găsi aproape orice dorește vizitatorul în materie de legume, fructe, mirodenii, ierburi exotice, brânzeturi, carne, pește, preparate, etc. Naschmarkt-ul prezintă o dispunere paralelă a două secțiuni, una alocată comercianților și cealaltă ocupată de restaurante mai mici sau mai mari, terase, fast-food-uri, cafenele, etc. Și aici varietatea ofertei este imensă și se spune că dorințele pot face ocolul gastronomic al Terrei nu în 80 de zile, ci ... într-o singură piață. 
Atmosfera, farmecul specific,  forfota tumultuosă din Naschmarkt atrag mulți turisti sosiți la Viena. Sectorul comercial nu este chiar iesit din comun, deși formează convingerea că dacă s-ar căuta ceva specific, vreo anumită raritate culinară, sunt șanse foarte mari să poată fi găsită. Alegerea unui loc în care să se servească masa este o sarcină mai dificilă, opțiunile fiind extrem de variate și tentante.
In Naschmarkt este părăsită în mare parte sobrietatea vieneză, iar pe deasupra în fiecare sâmbătă, în continuarea pieței tradiționale se întinde o piață de vechituri, antichități și alte produse de ocazie. Și aceasta este căutată de turiști, ei fiind convinși că au ocazia să cumpere ieftin unele suveniruri. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu