vineri, 3 februarie 2017

VIENA - MUZEUL MOZART


Muzeul Mozart
Muzeul Mozart reprezintă, de fapt, una dintre multele reședințele lui Mozart din Viena, pentru că s-a dovedit foarte instabil în păstrarea locuințelor.
Deși Mozart a locuit la 12 adrese diferite în Viena, singurul apartament care a supraviețuit până în zilele noastre este cel din Strada Domgasse Nr 5. Marele compozitor a locuit la aceasta adresă trei ani, între 1784 si 1787. Locuința artistului se afla la primul etajul al clădirii vieneze ce a fost renovată de autorități în anul 2006, când s-au împlinit 250 de ani de la nașterea artistului.
Etajul al treilea al clădirii evocă viața vieneză din epoca în care a trăit Mozart, iar etajul al doilea este dedicat operei artistului.
Atmosfera din timpul vieții artistului este recreată încă din holurile muzeului, prin tablouri și schițe sugestive cu clădiri ce aveau o arhitectură deosebită și lume îmbrăcată în haine de epocă. Se mai pot vedea costume, cărți, alte obiecte și dezvăluiri despre activitatea lui legată de francmasonerie, dar și despre pasiunea lui pentru femei și jocurile de noroc.
De altfel, muzeul prezintă cu predilecție astfel de imagini, deși vizitatorul speră să vadă mai degrabă ceva mobilier și alte lucruri interesante, care ar fi aparținut compozitorului, dar fiecare încăpere este aproape goală.
Muzeul invită pe vizitator să-și imagineze cum cum s-a derulat viața artistului, ce activități preferate avea, ce împărtășea prietenilor, sau cum se desfășura fiecare zi din viața acestuia.
Mozart vorbește prin citatele prezentate: «Poate că nu sunt un conte, dar poate am mai multă onoare în mine decât toți conții», "Inima inobilează oamenii".
Aflat la etajul întâi, apartamentul era spațios, cu patru camere mari, două mai mici și o bucătărie spațioasă, în care se găsesc două birouri, o vitrină, o măsuță și atât. Doar un tapet de pe perete reconstituie o încăpere de odinioară. 
In camera de oaspeți musafirii stăteau cu lunile. Tot aici, Mozart dădea lecții de pian cursanților, preferatul artistului fiind Johann Hummel din Bratislava, venit aici la vârsta de șapte ani și pe care acesta îl trata ca pe un fiu.
Cea mai frumoasă încăpere este decorată de Albert Camesina, un zugrav al Curții Vieneze.
In muzeu se pot urmări și filme de epocă, dar și scene animate de sex, prin câteva vizoare, știut fiind cât de mult iubea Mozart erotismul !
Wolfgang Amadeus probabil că și-a petrecut cei mai fericiți ani din viață aici. Bineînțeles, nimeni nu poate ști cu exactitate acest lucru, însă compozitorul a trăit aici mai mult decât în orice alt apartament al său. In plus, perioada a coincis cu perioada în care Mozart a devenit celebru, avea un cerc ilustru de prieteni și a fost rugat să dea nenumărate concerte la locuințele nobilimii.
Totodată, din acest apartament, Mozart a compus și cele mai bune compoziții ale sale, inclusiv "Nunta lui Figaro", probabil cea mai cunoscută dintre ele. Tot aici a compus și lucrarea "Impresario" .Muzeul, în sine, nu se ridică la valoarea așteptată de vizitator.
Trebuie amintit, ca o curiozitate, că timp de câteva săptămâni, în anul 1781, Wolfgang Amadeus Mozart a locuit în Casa Ordinului Cavalerilor Teutoni. De aici ar fi fost dat afară de contele Arco, fapt care a dus la demisia lui Mozart din slujba Prințului-Arhiepiscop al Salzburgului.
In principiu muzeul este dezamăgitor  neputând transmite nici un fior privind viața și talentul compozitorului, despre viața lui particulară și nici despre cea legată de vicii și instabilitate. Cu toate acestea cădirea a căpătat numirea populară de "Casa Figaro" (Figarohaus).

Imagine similară
Mozart Haus - Viena - Domgasse 5
Imagine similară
Mozart Haus - Viena - Domgasse 5

Imagini pentru Mozart museum Wien
Mozart museum - Viena
Imagini pentru Mozart museum Wien
Mozart museum - Viena
Imagini pentru Mozart museum Wien
Mozart museum - Viena
Imagini pentru Mozart museum Wien


Mozart museum - Viena
Imagine similară
Mozart museum - Viena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu