vineri, 3 februarie 2017

VIENA - PETERSKIRCHE (BISERICA SF. PETRU)


Biserica Sfântul Petru - Peterskirche
Peterskirche se află pe latura de nord a arterei Graben retrasă de pe aliniament la capătul unei străduțe scurte, dar este vizibilă și ușor de recunoscut și din Stephansplatz, grație cupolei sale tipic barocă, colorată în verde datorită patinei acoperișului din tablă de cupru. Nu este nici cea mai mare, nici cea mai veche și nici cea mai nouă biserică din Viena, nu a fost legată de familia imperială și totuși, Peterskirche este un obiectiv foarte interesant. Inghesuită într-un spațiu strâmt, într-o piață numită, cum altfel decât Petersplatz, Biserica Sfântul Petru este considerată a fi cea mai somptuos decorată în stil baroc din oraș. In majoritatea surselor de informații se menționează că Peterskirche este cel mai bun exemplu de arhitectură religioasă barocă din Viena.
Peterskirche este considerată, de unii autori, drept al doilea așezământ religios, ca vechime, al Vienei (după Ruprechtskirche), dar există și studii care sugerează ca ea ar deține întâietatea. Din prima construcție de pe acest amplasament, care se crede ca a fost ridicată pe locul unei tabere romane în sec.al 4-lea, nu a mai rămas nimic vizibil publicului astăzi. Aceasta a fost înlocuită apoi cu o biserică în stil romanic, cu o singură navă și două abside în anul 792 d.H., cu aproximație, despre care legenda spune că ar fi fost ctitorită de însuși Chalemagne (Carol cel Mare), fapt greu de dovedit. Deși nu există dovezi în acest sens, o placă din marmură plasată la exteriorul bisericii invocă această poveste, bună pentru turiștii încrezători. O biserică a Sfântului Petru a fost menționată, pentru prima dată documentar la Viena, în 1137. Ceea ce se cunoaște cu certitudine este că acea biserică a ars aproape complet în 1661, iar decizia de reconstrucție a unei biserici noi, actuala Peterskirche, este legată de numele împăratului Leopold I (ca si Coloana ciumei – Pestsaule).
Membru al Ordinului Fraternității Sfintei Treimi, împăratul Leopold I a făcut un jurământ că va reconstrui această biserică atunci când Viena a fost devastată de epidemia de ciumă, în anii 1679-1680. Construcția a început în 1701, iar aspectul a fost inspirat de cel al bazilicii Sfântul Petru de la Vatican. Acest lăcaș a fost prima structură cu cupole în stil baroc din Viena. Turnulețele de la intrare par a fi inspirate de corturile turcești folosite la asediul Vienei în anul 1683. Datorită spațiului limitat de care dispunea (nu se făceau demolări inutile) biserica a fost concepută într-o forma foarte compactă, cu interior oval și atașamente dreptunghiulare. Cu toate acestea a rezultat un spațiu interior surprinzător de mare. Cupola are 54 de metri înălțime, însă ceea ce impresionează decisiv vizitatorii este interiorul fabulos decorat, o feerie bazată pe ornamente din stucatură, sculpturi armonioase, jocuri de marmură divers colorată, fresce superbe și multe alte amănunte de ornament.
Vizitatorul poate fi realmente fascinat de ceea ce descoperă în interiorul bisericii. Nimic din exteriorul clasic, aproape banal, crem-pal, nu lasă să se anticipeze dezlănțuirea artistică din interior. Interiorul crează o senzație absolut incredibilă.. Pur și simplu sunt situații în care cuvintele pălesc și pot fi insuficiente, unde doar imaginile pot avea ceva de spus. Este și cazul interiorului de la Peterskirche. Sunt greu de găsit cuvinte potrivite în fața unei asemenea manifestări de frumos, unde orice detaliu îl face pe privitor să exclame de uimire. Combinațiile de marmură, sculpturile ireal de perfecte, decorațiunile aurite de stucatură, cupola și picturile minunate, orga, amvonul, sau Marele Altar - toate încântă, înalță și strivesc pe privitor prin măreția lor. 
Arhitectura bisericilor catolice diferă mult de a celor ortodoxe. Există și aici un altar principal, în capătul opus intrării, dar nu este separat printr-un iconostas, ci este deschis, foarte frumos ornamentat de obicei. O deosebire principală o constituie multele capele laterale, ca niște nișe, prezente pe ambele laturi ale bisericilor catolice, fiecare dedicată propriului simbol religios și fiecare o mini-opera de artă în sine. Printre elementele arhitecturale deosebite și mai importante la bisericile catolice sunt orga și amvonul. Orga, alături de calitatea sculpturilor și frescelor, arată adesea "puterea" parohiei respective. Iar în ceea ce privește amvonul, este el însuși o manifestare artistică absolut specială.
Marele Altar portretizează Vindecarea Schiopului de către Sf.Petru și Sf.Ioan în Ierusalim, pictura aparținând lui Antonio Bibiena, iar mica reprezentare a Neprihanitei Zamisliri de deasupra este de dată mai recentă, din sec.al 19-lea (artist austriac - Kupelwieser). In capelele laterale, dedicate Sfintei Familii și Sfântului Mihail, există moaște sfinte donate de cardinalul Kollowitz în 1733, învesmântate în straie din aceeași perioadă și expuse în sicrie de sticlă.
Magnifica reprezentare a Sfintei Treimi din partea superioară a amvonului, învelită în foiță de aur, este realizată de Matthias Steinl, în 1726. Același artist a creat multe dintre decorațiunile interioare, dar și stranele cu capetele lor heruvimice fabuloase. In jurul cupolei sunt portrete ale celor patru evangheliști si părinți ai Bisericii. Se poate observa în biseric stema împăratului Leopold I.
Primul arhitect al acestei veritabile capodopere, cel care a început construcția, în 1701, a fost Gabriele Montani, înlocuit în 1703 cu Johann Lukas von Hildebrandt, cel care a și finalizat-o, în 1732. Acesta din urmă a fost totodată și arhitectul care a realizat celebrul Palat Belvedere.
Biserica, veritabilă capodoperă a artei baroce, impresionează oricum pe vizitator, însă totul este altfel receptat când se cunosc amanunte privind construcția, mesajul frescelor, ideile avute de proiectanți.
Peterskirche aparține în prezent ordinului Opus Dei (cel din Codul lui Da Vinci), fiind transferată către acesta, în 1970, de către Arhiepiscopul de Viena, Cardinalul Franz Konig. 
Există și alte biserici construite în stil baroc în Viena, astfel că barocul uneori asfixiază. Dar se poate spune, cu siguranță, că Peterskirche are ceva unic. Deține un interior absolut remarcabil, o poveste despre artă, religie, fast, splendoare și este una dintre cele mai frumoase lecții de baroc. Și asta în ciuda unui exterior care nu tradează aproape prin nimic adevăratele comori ascunse în interior.
Imagini pentru peterskirche wien

Fațada bisericii văzută din Graben
Imagini pentru peterskirche wien
Peterskirche - interior
Imagini pentru peterskirche wien
Peterskirche - interior
Imagini pentru peterskirche wien
Peterskirche - bolta
Imagine similară
Peterskirche - interior
Imagine similară
Peterskirche - portal
Imagini pentru peterskirche wien
Peterskirche - boltă
Imagini pentru peterskirche wien
Peterskirche - altar
Imagine similară
Peterskirche - altar
Imagini pentru peterskirche wien
Cupola de la Peterskirche și Stephansdom
Imagini pentru peterskirche wien
Peterskirche - portal
Imagini pentru peterskirche wien
Peterskirche - interior





Un comentariu:

  1. cuales son los horarios de las Misas los sabados y domingos durantes el mes de julio /2018

    RăspundețiȘtergere