luni, 20 februarie 2017

VIENA - TÂRGURILE DE CRĂCIUN


Târgurile de Crăciun din Viena (“Christkindlmärkte”)
De la palate imperiale, nobiliare, muzee, galerii, artere elegante și până la cafenele celebre, Viena are nemărginite atuuri pentru a-și ține turistii animați pe tot parcursul anului. Dar în timpul sărbătorilor de iarna Viena este cu adevarat în elementul sau debordant de optimism și de veselie.
De la palate imperiale, nobiliare, muzee, galerii, artere elegante și până la cafenele celebre, Viena are nemărginite atuuri pentru a-și ține turistii animați pe tot parcursul anului. Dar în timpul sărbătorilor de iarna Viena este cu adevarat în elementul sau debordant de optimism și de veselie.
Cele mai fregventate și atractive locuri din Viena se transformă în perioada Crăciunului în magice pieţe de Crăciun, unde vizitatorii sunt întâmpinați cu aroma prăjiturilor specifice sărbătorilor de iarnă, iar mirosul de vin fiert fierbinte se dezvăluie într-o atmosferă cu totul specială.
Cel mai frumos cadou de Crăciun pentru cineva iubit ar putea fi tocmai o vizită la magicele târguri de Crăciun din Viena. Și nu sunt puține. Pentru că în Viena nu se organizează un singur târg de Crăciun, într-un singur loc, cum se obisnuiește în alte orașe mari, sau pe la noi. In Viena, cam fiecare piață mai mare din oras și unele colțuri tradiționale se transformă în târg de Crăciun. In anul 2011 erau “doar” 11.
 In fiecare an tărgurile arată altfel, decorațiunile sunt altele, surprizele sunt mai multe și mai plăcute. In plus, de fiecare dată, instalațiile luminoase, aroma prajiturilor și a punciului fierbinte și mirajul standurilor tradiționale și al atelierelor meșteșugărești cu sutele și miile de produse specifice Crăciunului fac ca atmosfera din Viena să fie mereu una magică. Asta făr a aminti de patinoarele în aer liber, de concertele live, sau de instalațiile de joacă pentru copii.
Este o plăcere să se amintească cele mai mari, mai tradiționale, mai atractive și, de ce nu, cele mai fascinante tărguri ale acestei mari sărbători creștine:
1. Visul Crăciunului din Piața de Crăciun – Piața Primăriei
2. Satul de Crăciun din Piața Maria Teresia
3. Piata de Crăciun și târgul cultural din fața Palatului Schönbrunn
4. Târgul de Iarnă de la Riesenradplatz – Parcul Prater
5. Piața de Crăciun de la Stephansplatz
6. Satul de Crăciun de la Palatul Belvedere
7. Satul de Crăciun Altes AKH
8. Piața de Crăciun din Orașul Vechi - Freyung
9. Piața de Advent Am Hof
10. Târgul Art Advent – Arta & artizanat pe Karlsplatz
11. Piața de Crăciun de la Spittelberg
De la mijlocul lui noiembrie și până în seara de Crăciun tărgurile de Crăciun (sau piețele de Crăciun), o tradiție care s-a păstrat și s-a dezvoltat încă din secolul 17, devin punctul de atracție principal din Viena.
Cel mai mare targ de Crăciun din Viena se organizează în fața clădirii mărețe a Primariei (“Rathaus”), un scenariu superb pentru unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa.
Peste 140 de standuri, care vând preferatele din toate timpurile cum ar fi vata de zahăr, castane prajite, “wursts” (carnați tradiționali),  borcane cu murături, sau turtă dulce în cele mai caudate și inspirate forme, dar și globulețe, lumânări și o multitudine de jucării din lemn sau pluș, atrag un numar fabulos de 3 milioane de vizitatori în fiecare an. Mirosul mirodeniilor și al vinului fiert (“gluhwein”) îmbie peste tot, iar luminile multicolore care atărnă deasupra pieței Rathausplatz transformă totul într-un tărâm magic al Crăciunului.  Dacă se dorește o amintire de neuitat, se face o poză sub “copacul inimilor”, “copacul cu foci” sau “copacul cu marionete”.
Atmosfera din fața Primăriei se însuflețeste odată cu căderea întunericului. Toată lumea se îndrepta spre Piața de Crăciun de la Primarie, ca atrasă de un magnet nevăzut.
In perioada sărbatorilor Primăria este deschisă seara până târziu, nu se respectă un anumit program. Și nu numai că este deschisă dar oferă publicului numeroase surprize.
Prima surpriză este la parter unde unde sunt organizate mini ateliere pentru copii unde aceștia sunt învățați să confecționeze tot felul de obiecte draguțe. Cu unele dintre acestea este decorat un brad expus în văzul tuturor celor ce vizitează Primaria. Copiii lucrează nestingheriti sub supraveherea profesorilor lor, în timp ce sute de oameni îi admiră.
Cei mai măricei au deja un laborator unde prepară, de asemenea, sub privirile publicului, produse de patiserie ce sunt vandute imediat ce sunt scoase din cuptor.
După atelierele copiilor urmează Cafeneua Primariei. Aici se poate savura o prajitură și o cafea vieneză numai că trebuie să existe răbdare să se prindă o masa liberă că aglomerația este mare. Oricum, atmosfera vieneză este tare plăcută conform tradiției.
Copacii care înconjoară Parcul Primăriei strălucesc împodobiţi de-a lungul bulevardului Ringstraße.
Organizatorii au anunțat, de asemenea, că în acest an, pentru vizitatori au fost amenajate două patinoare, iar separat de patinoarul mare, de 4.500 m², se poate face şi curling.
De asemenea, în Satul de Crăciun de pe Maria-Theresien-Platz se pot găsi aproximativ 70 de standuri cu obiecte tradiţionale de artizanat şi idei originale pentru cadouri.
O alta locație din Viena unde se găsește un târg de Crăciun este Spittelberg: un labirint de straduțe înguste și pavate cu piatră, aflat între Burggasse și Siebensterngasse. Târgul de Crăciun din Spittelberg este mai mic și mai puțin aglomerat cu turiști decât cel de la Rathausplatz, însă păstrează cel puțin la fel de bine atmosfera Crăciunului. Se găsesc aici obiecte tradiționale și originale, confecționate de mână. Toată lumea se bucură de berea “festivă” și de vinul fiert nelipsit.
Trebuie recomandat cu multă căldură tîrgul de Crăciun de la Palatul Schonbrunn, fosta resedință de vară a familiei imperiale. Modul în care este iluminat palatul și curtea sa fac din acest scenariu unul de vis. Aproape in fiecare zi se țin aici concerte care introduce și mai emoțional în spiritul Crăciunului.
Atmosfera din Ajunul Crăciunului este asigurată de corurile de muzică Gospel şi de formaţii muzicale. Pe 27 decembrie, Satul de Crăciun se transformă în Satul de Revelion. Şi romanticul Sat de Crăciun din Altes AKH este un loc de întâlnire preferat în perioada din Ajunul Crăciunului. (…)Satul de Crăciun din Altes AKH este foarte îndrăgit şi de familii, pentru trenuleţul său pentru copii şi caruselul nostalgiilor. În plus vă stau la dispoziţie două piste de petancă pe gheaţă”, explică organizatorii.
Târgul tradiţional de Crăciun de pe Freyung, din centru, este dedicat activităţilor tradiţionale, de unde se pot cumpăra obiecte de artizanat, decoraţiuni din sticlă, iesle şi ceramică tradiţională. Obiecte de artizanat de mare valoare se găsesc, de asemenea și la Târgul de Advent Am Hof.
Un impresionant decor baroc este oferit şi de Satul de Crăciun de la Palatul Belvedere. Unicul parc al palatului pune la dispoziţie un spaţiu pentru un frumos târg de Crăciun cu obiecte deosebite de artizanat şi delicatese culinare.
Până pe 8 ianuarie, la târgul de Crăciun din Riesenradplatz au loc călătorii de vis pentru copii, concerte live care acoperă o paletă vastă de muzică. 
Spiritul calm al sărbătorilor şi tradiţia marchează târgul de Crăciun de la Stephansplatz, unde sunt amenajate circa 30 de standuri care oferă produse de calitate din Austria.





Târg de Crăciun în Rathausplatz
Imagine similară
Rathaus de Crăciun
targ craciun viena 2016
Târg de Crăciun în Piața Am Hof
Imagine similară
Târg de Crăciun în Karlsplatz
Imagini pentru Târguri de Crăciun la Viena
Târgul de Crăciun din Piața Maria Teresia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu