vineri, 10 februarie 2017

VIENA - KARLSPLATZ (PIAȚA CAROL)




Karlsplatz - Piața Carol
Karlsplatz este una dintre cele mai mari piețe din Viena, deschisă către partea est a orașului. Acesta este dominată de biserica magnifică în stil baroc, numită Karlskirche, și mai multe instituții culturale - cum ar fi Musikverein și Künstlerhaus.
Jumatatea de vest a Karlsplatz este definită de traficul auto dens și prezintă interes numai pentru Clădirea Secession din apropiere și de Naschmarkt , cea mai populară piață comercială din Viena. 
Jumătatea de est a Karlsplatz este ocupată de Resselpark, un parc cu arbori verzi, presărat cu statui ale unor austrieci celebri. Parcul este adesea aglomerat deoarece conduce la marea stație de metrou Karlsplatz.
Cea mai mare atracție din parc este cuplul de pavilioane, care a au servit la intrarea la stadtbahn, fosta versiune a rețelei de metrou din Viena. 
Cele două pavilioane au fost create în anii 1898-1899 de Otto Wagner. Acestea au fost inițial amplasate în apropiere, pe Akademiestrasse, dar s-au mutat aici, în 1960. Unul dintre pavilioane este acum o cafenea, iar celălalt este folosit pentru expozitii.
Design-ul delicat al pavilioanelor era menit să fie în armonie cu apropiata biserică Karlskirche. Sunt realizate din dale de marmură într-un cadru de fier forjat vopsit în verde. In plus sunt decorate cu flori de floarea-soarelui aurii și alte garnituri aurite.
Cu vedere Resselpark se profilează magnifica Karlskirche, o biserică în stil baroc comandată în 1713 de împăratul Carol al VI-lea. 
Biserica a fost construită între 1716 și 1737 după un proiect de Johann Bernhard Fischer von Erlach, care a fost în mod clar influențat de călătoria sa la Roma . Cele două coloane triumfale au fost inspirate de Columna lui Traian . Reliefurile de pe coloane descriu scene din viața Sfântului Carol Borromeo, căruia i sa dedicat biserica.
Un iaz din fața bisericii este decorat cu o sculptură mare modernă, creată de sculptorul Henry Moore, care a donat-o orașului Viena, în 1978.
La sud, Resselpark este mărginită de Technische Hochschule (Politehnică), o școală găzduită într-o clădire impunătoare cu o fațadă în stil neoclassic, decorată cu sculpturi de mari dimensiuni.
Două instituții culturale vieneze bine, cunoscute și în străinătate, sunt așezate pe partea de nord: Musikverein și Künstlerhaus. Musikverein este o sală de concert, sediu al Wiener Philharmoniker (Filarmonica din Viena). 
Clădirea în stil neoclasic a fost proiectată de Theophil von Hansen și finalizată în 1869. Adiacent edificiului Musikverein se află Künstlerhaus, o sală de expoziție, care a fost deschisă pentru prima dată în 1868.
Historisches Museum der Stadt Wien (Muzeul de Istorie al orașului Viena) este găzduit într-o clădire insipidă de după război, pe latura de est a pieței, în apropiere de Karlskirche. Aici se găsește o colecție de descoperiri arheologice din epoca romană, elemente otomane obținute în timpul asediului Vienei, în 1683, precum și multe picturi, modele la scară, cărți poștale și fotografii care descriu Viena de-a lungul veacurilor.
Unele săli ale muzeuluyi includ vitralii gotice de la Stephansdom - salvate de la un incendiul din 1945 - și apartamentele reconstruite ale celebrului vienez, arhitectul Adolf Loos, cel care a ridicat o clădire modernistă și mult controversată în Michaelerplatz. 
Muzeul are și o colecție de artă, inclusiv lucrări de la artiști celebri la Viena, printre  care Gustav Klimt și Egon Schiele.
Mai multe lucrări ale acestor artiști pot fi găsite în clădirea Secession, situată în apropiere de latura de vest a Karlsplatz, spre Naschmarkt . Această clădire a fost remarcabil proiectat de Joseph Maria Olbrich în stil Jugendstil, versiunea locală a Art Nouveau. Aceasta a fost construită în 1898, ca sediu al Secesiunii, o mișcare de artă, care dorea să rupă legăturile cu arta clasică. 
Propagatorul cel mai faimos al mișcări a fost Gustav Klimt, de la care pot fi găsite multe opera de ată în interiorul clădirii Secession. Structura este încununată cu o sferă mare aurită peste care se împletesc frunze de dafin, motive florale și mici sculpturi, In rest clădirea cubistă este vopsită în alb strălucitor. In imediata vecinătate a clădirii Secession se găsește monumental masiv care-l prezintă pe Marcus Antonius tolănit într-un car de luptă tras de lei, așa cum se zice că s-ar fi plimbat prin Roma pet imp ce era cel mai puternic triumvir de după moartea lui Caesar.

Imagine similară
Karlsplatz - vedere spre apus - în stânga biserica Karlskirche
Imagini pentru karlsplatz viena
Karlsplatz - veche stație de metrou
Imagini pentru karlsplatz viena 
Karlsplatz - biserica și monumentul avangardist al lui Moore
Imagini pentru karlsplatz viena
Karlsplatz - amenajare modernă
Imagini pentru karlsplatz viena
Karlsplatz
Imagini pentru karlsplatz viena
Karlsplatz - clădirea Muzikverein
Imagini pentru künstlerhaus wien
Karlsplatz - Kunstlerhaus
Imagini pentru karlsplatz wien
Karlsplatz - vedere aeriană
Imagini pentru karlsplatz wien
Karlsplatz - vechiul podul cel vechi construit în 1867 și demolat
în 1897. Podul a fost încadrat de statui care au fost mutate în
parcul de la Rathaus.
Imagini pentru karlsplatz wien
Karlsplatz - Târgul de Crăciun
Imagini pentru karlsplatz wien

Karlsplatz - Școala evanghelică
Imagini pentru karlsplatz wien
Karlsplatz - Muzeul de istorie
Imagini pentru karlsplatz wien
Karlsplatz - sculptura englezului Henry Moore
Imagini pentru historisches museum wien karlsplatz
Karlsplatz - Muzeul Vienei
Imagini pentru Technisches museum wien karlsplatz
Karlsplatz - Muzeul tehnicii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu