joi, 2 februarie 2017

VIENA - JESUITENKIRCHE (BISERICA JESUIȚILOR)


Biserica Iezuită
Biserica iezuită (Jesuitenkirche) mai este cunoscută și sub numele de Biserica Universității (germană: Universitätskirche). Este o biserică cu două etaje și două turnuri laterale la fațadă. Construită după principii baroce timpurii, biserica a fost remodelată de Andrea Pozzo între 1703 și 1705. Biserica Iezuiților este situat în Piața Dr. Ignaz Seipel, adiacentă clădirii vechii Universități din Viena.
Biserica iezuită a fost construită între anii 1623 și 1627 pe locul unei capele anterioare, în momentul în care iezuiții au fuzionat propriul lor colegiu cu  facultatea de filozofie și teologie din din Universitatea laică. Impăratul a acordat teren, atât pentru colegiu cât și pentru biserică. Biserica s-a dedicat Sfinților Ignatius de Loyola și Francis Xavier.
In 1703, fratele Andrea Pozzo, arhitect, pictor, sculptor și un maestru în quadratură, a fost solicitat de către împăratul Leopold I să redecoreze biserica. El a adăugat turnurile gemene și refăcut fațada în stil baroc timpuriu, cu secțiuni orizontale și verticale înguste. Concepția ferestrelor, a nișelor înguste (cu statui), și mica parte centrală mică a fațadei se abat de la stilul baroc al turnurilor. Pozzo a murit în mod neașteptat în 1709, chiar înainte ca el să se mute la Veneția, și a fost îngropat în biserică.
După finalizarea lucrării, biserica a fost rededicată Adormirii Maicii Domnului.
In ciuda exteriorului relativ auster, interiorul este remarcabil de opulent, cu stâlpi din marmură, cu ornamente aurite și o serie de fresce alegorice. Plafonul sub formă de boltă semicirculară a fost împărțit în patru travee cu picturi în perspectivă, folosind tehnici iluzorii. Executată de Andrea Pozzo în 1703, remarcabila pictură de pe o parte plană a tavanului, este o adevărată capodoperă.
Imediat alăturată se găsește aula Universității în care Beethoven a prezentat în premieră Simfonia a șaptea. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu