miercuri, 1 februarie 2017

VIENA - NATURHISTORISCHES MUZEUM (MUZEUL DE ISTORIE NATURALĂ)


Naturhistorisches Museum 
Naturhistorisches Museum (Muzeul de Istorie Naturală) este unul dintre cele mai mari și mai importante muzee de acest gen din Europa. Privind dinspre Ring spre monumentul Mariei Theresia el este situat în partea dreaptă (în stânga, simetric, se găsește celalalt mare muzeu – Kunsthistorisches Muzeum KHM). Clădirile ambelor muzee, foarte asemănătoare (diferă totuși detaliile decorative ale fațadelor), au fost ridicate simultan între 1872-1891 după planurile arhitectilor Gottfried Semper și Karl Freiherr von Hasenauer. Inaugurarea ambelor muzee s-a făcut tot simultan, însă cu doi ani înaintea finalizarii construcțiilor, în 1889. De reținut este și faptul ca organizarea expoziției permanente a NHM datează din 1876. Desigur, exponate noi au fost adăugate între timp, tehnica a evoluat și se regăsește în prezent aproape întreg arsenalul multimedia disponibil la îndemâna vizitatorilor, dar tematica celor 39 de săli de expunere (care acoperă - atenție... o suprafață de peste 8.700 mp !) a rămas aceeași.
Fațada muzeului este bogat decorată cu coloane ionice, frize, inscripții și sculpturi. Se regăsesc reprezentări alegorice ale continentelor, dar și numele unor mari personalități ale științei. In plus, spațiul întregii piețe dintre muzee este o minunată gradină, îngrijită impecabil, și totodată un loc unde turiștii pot întâlni multe dintre acele "statui vii", reprezentând diverse personaje legate de Viena, de curtea imperială ori de Austria. 
Remarcabila colecție a NHM numară în prezent peste 20 milioane de exponate inventariate și catalogate (după unele surse peste 25 milioane) și a fost inițiată în urma cu peste 250 de ani (se menționează ca moment inițial anul 1748) de către Franz Stephan von Lothringen, soțul Mariei Theresia, un aristocrat aplecat în  întreaga sa viață spre artă, cultură și știință. Desigur ca în primul rând a fost avut  în vedere universul viu, de la primele manifestari primitive ale vieții până la diversitatea uriașă de organisme vii existente în prezent ori de-a lungul erelor trecute. Muzeul se mândreste de exemplu cu una dintre cele mai complete colecții de insecte din lume, care oferă, se spune, posibilități extraordinare de cercetare pentru oamenii de știință din domeniu. Insa multe alte domenii științifice de interes sunt excelent acoperite la NHM, de la mineralogie, fosile, chiar artefacte istorice, până la o impresionantă colectie de meteoriți sau bijuterii ale casei imperiale.
Totdeauna există alaturi de colecția permanentă si expoziții temporare. 
Naturhistorisches Museum propune un spațiu de expunere împărțit pe două etaje, la care se adaugă un sector mai mic la subsol, dedicat lumii acvatice, un acvariu în miniatură. Desi mic (raportat la proporțiile muzeului), acest sector impresionează prin prezentare. 
Expoziția mineralogică impresionează. Printre altele aici se pot vedea toate genurile de pietre prețioase, sau semipretioase, în stare gemă sau prelucrată. Una dintre atractiile principale ale muzeului este cel mai mare topaz din lume, un bloc de 117 kg. Iar la loc de cinste se află bijuteriile comandate de Maria Theresia pentru soțul său Franz Stephan, bijuterii fabuloase care utilizează extensiv pietrele prețioase, alăturate în veritabile capodopere cromatice. Giuvaerul simbol al colecției este celebrul "Buchet de flori" comandat de împărăteasă, despre care se spune că include 761 de pietre prețioase de diferite genuri și încă 2102 diamante. Această bijuterie, alături de scheletul de dinozaur Diplodocus, și de topazul gigantic se numără printre exponatele cele mai apreciate ale muzeului.
Naturhistorisches Museum, ca multe alte instituții similare, are și promovează un exponat cu adevarat unic și semnificativ.
Dacă ar fi să se facă o paralelă, ceea ce este Mona Lisa pentru Louvre este "Venus din Willendorf" pentru Naturhistorisches Museum. Micuța figurină de circa 10 cm este expusă într-o cameră obscură specială, ca într-un altar. Este poate formula potrivită (aceea de a fi singurul obiect și singurul punct luminat din încăpere) pentru a evidenția acest exponat, care altfel poate parea prea puțin semnificativ. De ce este importantă "Venus din Willendorf"? Pentru că are circa 25.000 de ani vechime și este considerată drept (probabil) cea mai veche reprezentare artistică a formei umane (deși lucrurile sunt încă și azi controversate). Micutul satuc Willendorf ajuns în atentia întregii lumi prin aceasta figurina din calcar, mare cât un deget se află aproape de Krems.
Câteva săli sunt dedicate lumii fosilelor, remarcându-se aici câteva schelete complete de dinozauri. Un schelet de Diplodocus, cel mai lung vertebrat terestru care a trait vreodată (dar care este de fapt o replică a unei descoperiri din Wyoming, SUA), alături de alte schelete de "pui" de dinozauri constituie o atracție pentru cei mici. Se spune însă că adevarta valoare a colecției de fosile constă în faptul ca aici se găsesc mărturii unice în lume privind anumite specii dispărute în urma extincțiilor succesive înregistrate de-a lungul timpului.  
La NHM se trăiește un sentiment inedit, vizitatorul parca nu se află într-un muzeu clasic, ci într-un loc special, într-un fel de sanctuar. Interioarele muzeului sunt (la fel ca la KHM si la Neue Burg) fabuloase și cred că pot produce la fel de multă încântare ca și exponatele însăși. Pășind în interior la NHM se pătrunde de fapt într-un veritabil palat, într-un spațiu decorat artistic cu adevărat pe măsura dinastiei imperiale. Holul de la intrare cu a sa cupolă circulară poate că nu face să se anticipeze ceea ce se descoperă ulterior în casa scărilor, în calea de acces spre etajul superior. Aici arhitecții au conceput o adevărată explozie de fast, de opulență și strălucire. Clădirea în stil neorenascentist poate părea greoaie din exterior, însă interioarele sunt impresionante. Marmură, picturi, frize, coloane, fresce, reprezentări sculpturale ale unor mari exploratori sau oameni de știință. Toate acestea sunt adunate în holul principal. Cuvintele pălesc în fața imaginilor vizuale. Naturhistorisches Museum este mai mult decât un muzeu, este într-un anume fel un adevarat templu. Și ce poate fi atunci mai potrivit decât motto-ul  drept loc în care "Știința întâlnește Arta".
Etajul superior propune o trecere în revista a regnului animal, de la cele mai mici viețuitoare, pâna la mamifere. Exista o sală unde se pot vedea la microscop diverse microorganisme, ori viermi și paraziți de mici dimensiuni. Intr-o sală alaturată se proiectează permanent documentare în tehnologie 3D. O expoziție temporară era realizată într-o manieră mai putin tradițională, fiind reconstituită înclusiv cabina lui Darwin de pe corabia cu care a călătorit  în expediția sa revoluționară. In rest, ar fi poate de remarcat că NHM este locul unde printre sutele de exponate de păsări sau mamifere împăiate expuse se pot vedea și exemplare ale unor specii care astăzi nu mai există (de exemplu câteva specii de păsări din Oceania astăzi dispărute aduse de expedițiile științifice austriece).

Imagini pentru globenmuseum wien

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu